Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΕΚΔΟΣΗ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Αναμνήσεις και βιώματα από την Κατοχή και τον Εμφύλιο στα Χάσια»


Του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Κ. ΤΣΙΑΟΥΣΗ


Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για την περίοδο της Κατοχής και τον Εμφύλιο στα Χάσια, αλλά και το χωριό Αχλαδέα Καλαμπάκας εκδόθηκε προσφάτως. Συγγραφέας του είναι ο συνταξιούχος αστυνομικός Βασίλειος Τσιαούσης, ο οποίος κατάγεται από την Αχλαδέα (πρώην Βουρλοχώρι) Καλαμπάκας.

Στο εν λόγω βιβλίο καταγράφονται τα βιώματά του από τα δύσκολα χρόνια της γερμανοϊταλικής Κατοχής αλλά και του απάνθρωπου και φρικιαστικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949. Δίνονται επίσης λίγα στοιχεία για την πρόσφατη ιστορία του χωριού του, την καταγωγή και τη σύνθεση των οικογενειών του, αλλά κυρίως αυτά που ο ίδιος έζησε και ερεύνησε. Για τα παλιότερα, ο συγγραφέας εκφράζει την ευχή να βρεθεί κάποιος από τους σπουδαγμένους συγχωριανούς του να τα ερευνήσει και να τα καταγράψει.
Ωστόσο και ο ίδιος μας δίνει αρκετά ιστορικά στοιχεία για την γενέτειρά του. Αναφέρει ότι η αρχαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη του χωριού είναι η κτιτορική επιγραφή στον ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου που χρονολογείται το 1604. Από άλλες γραπτές πηγές που καταγράφει, το Βουρλοχώρι μαρτυρείται με το όνομα αυτό για πρώτη φορά το 1613/14. Το 1754 είχε 11 οικογένειες, το 1756 είχε 9 και το 1765 είχε 6. Σύμφωνα με την απογραφή που έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου 1820 καταγράφονται στο Βουρλοχώρι μόνο τέσσερα (4) σπίτια, ήτοι μεγάλες οικογένειες. Ενδεχομένως να υπήρχαν και άλλοι κάτοικοι που διέμεναν σε καλύβια και δεν καταγράφτηκαν τότε. Παραθέτει ακόμα και στοιχεία για την πληθυσμιακή εξέλιξη του χωριού από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 έως σήμερα.
Μεγάλο μέρος του βιβλίου καταλαμβάνει η καταχώριση με σχολαστική ακρίβεια των γενεαλογικών δέντρων όλων των οικογενειών της Αχλαδέας.
Μεγάλο μέρος του βιβλίου καταλαμβάνουν όσα έζησε ο ίδιος στη ζωή του και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Ιταλογερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου. Τα γεγονότα που παραθέτει και που αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή των Χασίων έχουν μεγάλη ιστορική αξία, γιατί είναι σημαντικές μαρτυρίες. Το βιβλίο εμπλουτίζεται με πολλές φωτογραφίες. Αξίζει να διαβαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου