Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Η έκθεση ζωγραφικής του Χρίστου Καρά

Συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής του καταξιωμένου Τρικαλινού ζωγράφου Χρίστου Καρά, με τίτλο « Χρίστος Καράς: ζωγραφική 1960-1980 », που φιλοξενείται από τις 23 Οκτωβρίου, σε ένα καινούργιο πολιτιστικό ίδρυμα, σε ένα καλαίσθητο από πάσης απόψεως κτίριο του Δήμου Τρικκαίων, αληθινό φάρο τέχνης για την ευρύτερη περιοχή του νομού.

Πρόκειται για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή, ο οποίος υπήρξε διαπρεπής γιατρός και πολυσχιδής προσωπικότητα με πολύπλευρη δράση στην πόλη και στην περιοχή των Τρικάλων.
«Το έργο του Χρίστου Καρά εκτείνεται με συνέπεια και συνοχή, προσήλωση και ήθος, σε περισσότερα από πενήντα χρόνια», γράφει στο κείμενο του στον κατάλογο της έκθεσης ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης.
Η συγκεκριμένη έκθεση προσπαθεί να καταδείξει τις πρώτες ενότητες δουλειάς του, με χαρακτηριστικά έργα της περιόδου 1960-1980.
Μέσα από μια υπόγεια γεωμετρία οριακών ισορροπιών και εναρμονιζόμενων αντιπαραθέσεων, ο Χρίστος Καράς χρησιμοποιώντας στοιχεία του παραστατικού εξπρεσιονισμού και της αφαίρεσης, του συμβολιστικού σουρεαλισμού και της pop art αντίληψης, ασκεί έμμεση κριτική στα κοινωνικά τεκταινόμενα, χωρίς να αφαιρεί από τα έργα του τον ευφρόσυνο κι ελεγειακό τους χαρακτήρα.
Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της στις 23 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο, ενώ το κοινό με ελεύθερη είσοδο, μπορεί να την επισκέπτεται από Τρίτη έως Παρασκευή από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ και κάθε Σάββατο από τις 11 το πρωί μέχρι την 1 το μεσημέρι.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χρίστος Καρράς γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 9 Δεκεμβρίου 1930.
Μετά από σύντομες σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1948-1950), γράφεται στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών (1951), παίρνει το δίπλωμά του (1955) και με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1957) σπουδάζει φρέσκο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού για τρία χρόνια. Στο Παρίσι μένει μέχρι το 1963. Συγχρόνως ταξιδεύει στο Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία. Αργότερα πραγματοποιεί πολλά ταξίδια στη Βενετία, Βασιλεία, Κάσσελ, Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, παρακολουθώντας τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα μετέχει ενεργά στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου καλλιτεχνικού κλίματος, με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, τηλεοπτικές παρουσίες και συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά. Ιδρύει επίσης με άλλους καλλιτέχνες την ομάδα "Τομή" (1963) και τον "Σύνδεσμο Ελλήνων Καλλιτεχνών" (1976). Συμμετέχει στην οργάνωση του "Α' Συνεδρίου Ελλήνων Καλλιτεχνών Πλαστικών Τεχνών" (1963), του Συμποσίου με θέμα: "Ίδρυση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα" (1977) και του Συμποσίου με θέμα: "Σύγχρονη τέχνη και παράδοση" (1981).
Το 1984 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 41η Μπιενάλε Βενετίας. Το 2001 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε βραβείο για το σύνολο του έργου του.
Δείγμα έργων του.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου