Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η θεωρία των δύο ΕΓΩ





 Ο αντικαταθλιπτικός μηχανισμός της ΛΟΓΙΚΗΣ, που βοηθά και στηρίζει το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Του Δημήτρη Τσιγάρα




Η θεωρία των δύο ΕΓΩ υποστηρίζει ότι σε κάθε ανθρώπινη φύση, υπάρχουν δύο «ΕΓΩ». 
Το ιδανικό ΕΓΩ και το κοινό ΕΓΩ.
Στηρίζεται δε, πάνω σε δυο παραδοχές, που πρέπει κάθε άνθρωπος να πιστέψει και να υιοθετήσει μέσα του.
Η πρώτη παραδοχή έχει να κάνει με την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Κάθε άνθρωπος από τη στιγμή της σύλληψής του, από τη στιγμή που, μπόρεσε να επιβληθεί ανάμεσα σε εκατομμύρια σπερματοζωάρια και κατόρθωσε να νικήσει, πετυχαίνοντας το θαύμα της ζωής, δεν μπορεί παρά να είναι ένα κομμάτι του θεού. Γι’ αυτό, κάθε άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ναός του Θεού.
Η δεύτερη παραδοχή έχει να κάνει με τον δυαδισμό που διέπεται ο κόσμος μας, την αιώνια πολικότητα, την παγκόσμια δυαδικότητα, το συν και το πλην, το θετικό και το αρνητικό, το σκοτάδι και το φως, τη ζωή και τον θάνατο, το καλό και το κακό, τον ήχο και τη σιωπή, το όμορφο και το άσχημο, το ευχάριστο και το δυσάρεστο…
Κατ’ αντιστοιχίαν λοιπόν, και σύμφωνα με την θεωρία, έχουμε και δύο ΕΓΩ.
Το «ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΓΩ» που χαρακτηρίζεται ως τέλειο, μοναδικό, δίκαιο, δυνατό, συμπαγές, άφθαρτο, και το «ΚΟΙΝΟ ΕΓΩ» που χαρακτηρίζεται ως ατελές, αδύναμο, ευάλωτο, άδικο, αμαρτωλό, φθαρτό και κενό.
Το «ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΓΩ» σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του δεν επηρεάζεται, και δεν προσβάλλεται από τίποτα. Μένει ανέπαφο και διαφυλάγει την αξία και την ακεραιότητά του. Παραμένει τέλειο, μοναδικό, δίκαιο, δυνατό, συμπαγές, άφθαρτο και υπερασπίζει έτσι, παντοτινά την αξιοπρέπειά μας.
Το «ΚΟΙΝΟ ΕΓΩ» είναι αυτό, στο οποίο διαχειριζόμαστε όλα τα συναισθήματα, έχοντας πάντα υπόψιν την σιγουριά και την ασφάλεια της ύπαρξης του Ιδανικού ΕΓΩ μας.
Κάθε αρνητική συμπεριφορά των άλλων (μια προσβολή, ένας μηδενισμός, μια άρνηση, μια κακία, μια αδικία κλπ.), που μας μειώνει, μας θίγει και μας προσβάλει, επιδρά επάνω μας και μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα. Επίσης κάθε δικιά μας αδυναμία, κάθε λάθος μας, κάθε μειονέκτημά μας, κάθε αποτυχία μας, μας κάνει επίσης, να νοιώθουμε άσχημα και μειονεκτικά. Μπορούμε λοιπόν, να τα τοποθετήσουμε και να διαχειριστούμε όλα αυτά, στο κοινό ΕΓΩ μας.
Με την σιγουριά και την ασφάλεια της ύπαρξης του Ιδανικού ΕΓΩ μας, το οποίο μένει ανέπαφο και διαφυλάγει την αξία, την ακεραιότητα και την αξιοπρέπειά μας, μπορούμε να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε εύκολα κάθε πρόβλημα στη ζωή μας.
Το «ΚΟΙΝΟ ΕΓΩ» εμπεριέχει το κενό της λήθης και ότι εναποθέτουμε εκεί χάνεται και ξεχνιέται.
 Κάτι ανάλογο γίνεται και με το σώμα μας. Ένα μέρος των τροφών που τρώμε μετατρέπονται σε ωφέλιμες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, θερμίδες, κλπ. Και ένα άλλο μέρος το αποβάλουμε έξω από το σώμα μας, κατά την αφόδευση.
Ωφέλειες
Η θεωρία των δύο ΕΓΩ τονώνει την αυτοπεποίθηση, διατηρεί την καλή διάθεση, βοηθάει στην αυτογνωσία και καταπολεμά τον φόβο, τις φοβίες, το άγχος, το τρακ κλπ.
Η θεωρία των δύο ΕΓΩ απαλλάσσει τον άνθρωπο από το άγχος την στεναχώρια, την ντροπή και την υποχρέωση της τελειότητας, διότι απενοχοποιεί τα λάθη και τις αδυναμίες του, αφού του δίνει τη δυνατότητα να τα εναποθέσει και να τα διαχειριστεί στο ΚΟΙΝΟ ΕΓΩ του, σβήνοντάς τα και ρίχνοντάς τα στο κενό της λήθης του.
Η θεωρία των δύο ΕΓΩ καταξιώνει την ισότητα των ανθρώπων αφού υποστηρίζει, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΓΩ τους, το οποίο διαφυλάγει την αξιοπρέπειά, την ιερότητα και τονίζει το θαύμα της ζωής.
Η θεωρία των δύο ΕΓΩ καταξιώνει την ομοιότητα, αλλά και την διαφορετικότητα των ανθρώπων, διότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ξεχωριστός, διαφορετικός, αλλά και όμοιος, αφού αποτελείται από το σύνολο των δύο ΕΓΩ του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου